Pustiva se vneti - Luč miru iz Betlehema

Geslo je vabilo v dvojini – ni ukaz in ni prisila. Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj – zato te vabim, da se pustiva vneti.

Geslo je vabilo v dvojini – ni ukaz in ni prisila. Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj – zato te vabim, da se pustiva vneti.

Tako se začenja letošnja poslanica Luči miru iz Betlehema (LMB). Sklanja se k nama, k meni in tebi, ki v hitrem tempu življenja včasih pozabiva na tisto kar res šteje. Na najino bistvo in na to kje in zakaj se je vse sploh začelo. In prav zato imava prav zdaj, ko smo skavti že 27 leto prinesli plamenček v Slovenijo, čudovito priložnost da popraviva kakšne stare nesporazume. Da spet zgradiva MIR, po katerem hrepeni čisto vsako človeško srce.

Prižgan v votlini Jezusovega rojstva je plamen pripotoval do nas in pred vse postavlja isto izbiro: pustiti se vneti, goreti, se darovati in na ta način svetiti drugim ter jih vnemati ali ostati neprižgan in zato sam? Ta odločitev ni lahka, zato sva pred njo skupaj– in drug drugega opogumljava. Če se pustiva vneti, ne bova več le ti in jaz, temveč midva, skupaj v dvojini.

Zato se mi letos pridruži in skupaj ponesiva plamenček po Sloveniji. Prav midva, majhni svečki, vžgani s plamenom miru in ljubezni. Kamorkoli greva.

In če se nama bo kdaj zdelo, da sva v najinem prizadevanju osamljena, ne pozabiva, da  je okrog naju ogromno svečk, ki čakajo da se ogrejejo in zagorijo na najinem in Jezusovem plamenu.

Naj letos ne bo le sveča. Naj bo plamen.

Začelo se je v votlini, daleč stran od mene in tebe, ko se je zgodil čudež. Prišel je za vse, da bi vžgal naša srca. Bil je kot prižgana sveča, ki sveti le tako, da se daruje. Mnogi so se bali, da bi se jih plamen dotaknil, tiste pa, ki so ga sprejeli, je povabil, da svetijo skupaj in vnemajo druge. Prepotoval je dolgo pot, da je danes lahko pred menoj in pred teboj. Kaj bova naredila z njim? Lahko se obrneva stran in sva še naprej pusti sveči, ki se bojita, da bi se ju plamen dotaknil. Ali pustiva, da iz mene in tebe naredi naju, da ga širiva naprej. Kaj bova vzela danes? Je zopet dovolj samo sveča ali bova tokrat sprejela plamen?

Nekaj zanimivosti o LMB

1)      Začetek je bil leta 1986, ko je avstrijska televizija ORF v zahvalo ljudem, ki so sodelovali v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto daril delila plamen iz votline Jezusovega rojstva.
2)      Luč miru prižge otrok, ki se je v tistem letu se posebno izkazal.
3)      Akcija je razširjena po celotni zahodni, srednji in delu vzhodne Evrope.
4)      LMB v slovenijo prinašamo že 27 let! Prvič je bila prinesena leta 1991 s sporočilom: »Mir je čas brez vojne«.
5)      Lučke ne nosimo samo skavti! Že leta 1996 se je ZSKSS pridružila Zveza tabornikov Slovenije (ZTS), leta 2001 Zveza bratovščin odraslih skavtinj in skavtov (ZBOKSS) in leta 2003 Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO). Nosilci smo skavtinje in skavti (ZSKSS), ostale pa so partnerske organizacije.
6)      Betlehem je od Škofje Loke oddaljen 3332 kilometrov! Da bi prišel tja bi se vozil vsaj 36ur, peš pa bi tja potoval kar 27 dni.

DOBRODELNI NAMEN 2017

LMB je dobrodelni projekt, pri katerem se zbira finančna sredstva. Zbrana sredstva se bo enakomerno razdelilo med tri ustanove:

  • Misijonsko središče (projekt Albanija) – sredstva za gradnjo toplega doma družinam, ki trenutno nimajo strehe nad glavo ali pa so njihova bivališča v zelo slabem stanju.
  • Zavod Živim (program PreŽivim) – sredstva za pomoč socialno ogroženim družinam, ki se kljub težkemu položaju odločijo sprejeti otroka.
  • Drugi Dom – sredstva za dom za otroke s posebnimi potrebami, ko odrastejo in izgubijo starše.

Najlepša HVALA za tvojo pripravljenost in pomoč!

Objavljeno v Aktualno

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.