Skavtski pozdrav

Opis in razlaga pomena skavtskega pozdrava.

Skavti se pozdravljamo tako, da dvignemo desno roko v višino oči in iztegnemo tri prste - kazalec, sredinec in prstanec.

Iztegnjeni prsti pomenijo tri osnovne skavtske kreposti: POŽRTVOVALNOST, ODKRITOSRČNOST in ČISTOST oz. tri načela obljube: služenje Bogu in domovini, pomoč bližnjemu ter spolnjevanje skavtskih zakonov. Obenem s palcem pokrijemo mezinec, kar pomeni, da močnejši ščiti šibkejšega od sebe.

Ko dvignemo roko, izrečemo tudi skavtsko geslo: BODI PRIPRAVLJEN - VEDNO PRIPRAVLJEN ali na kratko Bi - Pi. Leva roka medtem iztegnjena visi ob telesu. Če imamo na glavi klobuk, pozdravimo ob krajec klobuka. Če se pri pozdravljanju še rokujemo, to opravimo z levo roko. To pomeni, da gredo čustva do skavta, s katerim se rokujemo, od srca k srcu. Pri tem je značilen tudi poseben preplet prstov.

Skavtsko geslo: Bi - Pi pa je značilno predvsem za izvidnike in vodnice, medtem ko popotniki in popotnice pozdravljajo z geslom: SREČNO POT, volčiči in volkuljice pa v pozdrav iztegnejo le kazalec in sredinec, ki predstavljata volčja ušesa in obenem njihova dva zakona, s palcem, prstancem in mezincem pa tvorijo volčji gobček. Njihovo geslo se glasi: BODI PRIPRAVLJEN - TUKAJ SEM.

Objavljeno v Znanje

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.