Veje

  • 1. in 2. razred OŠ = bobri in bobrovke

Skupaj s starši boš postal del bobrske kolonije, kjer se boš naučil veliko zabavnih iger, spoznal nove prijatelje, z njimi raziskoval naravo, preizkusil svojo ustvarjalnost in doživel čarobnost zgodbe Prijatelji gozda.

Tvoje geslo: "Trden jez!"

  • 8 – 10 let = volčiči in volkuljice

Pridružil se boš krdelu, poudarek pa bo na ročnih spretnostih, igrah ter medsebojni pomoči. Spoznaval boš zgodbe iz Knjige o džungli, lovil v družbi novih prijateljev in občudoval naravo v vsej njeni lepoti. Gozd je izjemno igrišče, saj v njem kar mrgoli zabave.

Tvoje geslo: "Kar najbolje!"

  • 11 – 15 let = izvidniki in vodnice

Takoj boš postal član manjše skupine (voda), ki se imenuje po eni izmed živali. Čez leto se boš učil veščin življenja v naravi - orientacije, vozlarstva, zgradbarstva, priprave hrane, postavljanja zgradb iz lesa. Na koncu skavtskega leta pa še poslastica - tabor. Čakajo te dogodivščine ob tabornem ognju, prvo postavljanje šotora, skavtske simpatije :), nepozabne nočne straže, potepi, spanje v šotoru in bivakih, proga preživetja …. Ni kaj, pohodni čevlji bodo izrabljeni.

Tvoje geslo: "Bodi pripravljen!"

  • 16 – 21 let = popotniki in popotnice

V noviciatu in klanu je čas za nepredvidljivost - izleti brez omejitev, potovanje le z nahrbtnikom, pesem na ustih, dolgi večerni pogovori ob tabornem ognju, spanje v bivakih. Klan in noviciat sta skupnost, kjer se boš počutil sprejetega, našel prijatelje in se naučil prevzemati odgovornost. Skupaj se boste učili služiti drugim in se morda podali tudi na kak mednarodni skavtski tabor.

Tvoje Geslo: "Služiti!"

  • 21 let in več = voditelji in voditeljice

Volčja razigranost, izvidniške dogodivščine in popotniška skupnost na poti k služenju v nas pustijo neizbrisne sledi. Med 19. in 21. letom se odločimo ali bomo voditelji ali člani drugih organizacij ali kako drugače z dobrimi deli aktivni člani družbe. Voditeljice in voditelji so motor vsakega stega; mnogi izmed njih pravijo, da so največ pridobili kot voditelji. Skavtski voditelji se naučijo veščin dela z ljudmi, finančnega poslovanja, vodenja projektov, sodelovanja z mediji in institucijami, organizacije, vzgajanja, medgeneracijskega sodelovanja in še in še.

Geslo voditeljev so združena gesla vseh treh vej: "Kar najbolje bodi pripravljen služiti!"

 

Spletne strani državnih vodstev starostnih vej: